Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı
Akademik Birim Hakkında: Amasya Üniversitesi, Türkçe Eğitimi Bölümü 1998 yılında kurulmuş ve 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci almaya başlamıştır. Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında aynı yıl öğrenci almaya başlamıştır. Ana bilim dalı bünyesinde üç doçent, üç doktor öğretim üyesi, üç öğretim görevlisi bulunmaktadır. Programın eğitim dili Türkçedir. Ana bilim dalımızda öğrenim gören öğretmen adayları Erasmus ve Farabi öğrenci değişim programlarından yararlanabilmektedir. Türkçe öğretmeni adaylarımız yan dal olarak Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Resim İş Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı programlarının birinde öğrenim görme hakkına sahiptir. Programda yer alan, genel kültür ve meslek dersleri yüz yüze verilmektedir. Bunun yanında üniversitenin genelinde olduğu gibi Türkçe Öğretmenliği programında öğrenim gören öğrenciler de Yabancı Dil ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerini uzaktan eğitim sistemi üzerinden almaktadırlar. Bununla birlikte programda öğrenim gören öğretmen adayları dört yıllık eğitimleri boyunca bölümleri dışından en az iki seçmeli ders almalıdırlar. Programda yer alan Öğretmenlik Uygulaması dersi ön koşullu ders statüsünde olup Öğretmenlik Uygulaması I dersi alınmadan Öğretmenlik Uygulaması II dersi alınamamaktadır.
Akademik Birimin Amacı: Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve özelliklere sahip, sözel yeteneği gelişmiş, eğitim biliminin yaklaşım, yöntem ve tekniklerini özümsemiş, yaratıcı, eleştirel ve bilimsel düşünen, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan, öğrencilerle ve çevresiyle etkili iletişim kuran, iş birliği yapan, girişimci ve sorun çözen, sorumluluk sahibi, farklı görüşlere saygılı, Türkçe eğitimi alanındaki yenilikleri ve gelişmeleri sürekli izleyen, okumaktan ve öğrenmekten zevk alan, sürekli iyileşme temelinde daima ileriyi hedefleyen Türkçe öğretmenleri yetiştirmektir.
Kabul Şartları: Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü, dönem başlamadan her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler, Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse ders planında belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Mezuniyet Koşulları: Programda öğrenim gören öğretmen adaylarının mezuniyet şartlarını sağlayabilmeleri için eğitim kataloğunda belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmeleri, en az 240 AKTS almaları ve 2.00/4 ortalamaya sahip olmaları gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş: Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar, Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı'ndan (ALES) geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda öğrenim görebilmektedirler.
İstihdam Olanakları: Türkçe Öğretmenliği programı mezunları "Türkçe öğretmeni" unvanı ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel eğitim kurumlarına Türkçe öğretmeni olarak atanmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme: Öğrencilerin başarı değerlendirmesi "ara sınav" ve "dönem sonu sınavı" ile yapılmaktadır. Dersin içeriğine göre "ara sınav" değerlendirmesi yerine "ödev, proje, uygulama" gibi farklı değerlendirme yöntemleri kullanılabilmektedir.
Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Erkan ÇER
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar: En az 240 AKTS'lik dersi başarı ile tamamlamak.
Öğretim Programının Yapısı: Türkçe Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programının yapısı; planlama, uygulama ve değerlendirme bölümlerinden oluşmaktadır.